Ovogodišnji međunarodni dan radiologije posvećen je svim radiolozima i radiološkim tehničarima i njihovoj vrlo bitnoj ulozi u borbi sa COVID-19 pandemijom, dajući nezamjenjiv doprinos dijagnozi i liječenju bolesnika s COVID-19.

Kroz moto IDoR 2020 ‘Radiolozi i radiološki tehničari koji podržavaju pacijente tokom COVID-19’, Evropsko udruženje radiologa (ESR) poziva sve da proslave kritičnu ulogu koju je medicinski imidžing imao tokom trenutne krize. Na ovaj važan dan, društvo traži od radiologa širom svijeta da zastanu na trenutak, osvrnu se na njihov naporan rad i izazove s kojima su se suočavali proteklih mjeseci, te da prepoznaju svoj doprinos i doprinos svojih kolega i prijatelja.

U znak zahvalnosti uslugama koje pružaju radiolozi širom svijeta posljednjih mjeseci, ESR je prikupio sva predavanja na ESR Connect koja se odnose na COVID-19 i učinit će ih besplatno dostupnima svima tokom perioda od dvije nedjelje. Ovaj će sadržaj biti dostupan od 6. do 20. novembra isključivo na ESR Connect i dragocjen je resurs za sve stručnjake koji nastavljaju dijagnostikovati i liječiti pacijente sa COVID-19.

Pored ovih besplatnih kurseva, ESR ohrabruje pojedince i organizacije (nacionalna radiološka društva, radiološka subspecijalistička društva, radiografska društva i srodna društva, radiološka odjeljenja itd.) iz cijelog svijeta da dijele, ne samo svoje profesionalne, već i svoje lične priče koje pomažu nadahnuti imidžing zajednicu tokom ovih izazovnih vremena. Oni se mogu uključiti na više načina:

  • Slanjem izvještaja o njihovom radnom iskustvu tokom pandemije COVID-19. Ove vanredne godine, e-knjiga iskustava će biti stvorena i objavljena na mreži kako bi se pružila vidljivost medicinskim slikama tokom krize COVID-19. Pojedinci ili grupe se mole da pošalju svoje izvjetaje na IDoR2020@myesr.org do 8. novembra 2020.
  • Slanjem fotografija vas i vaših kolega koji slave IDoR 2020 na vašem radnom mjestu. Pojedinci ili grupe mogu podijeliti svoje fotografije slanjem na adresu IDoR2020@myesr.org (zajedno s kratkim opisom) ili objavljivanjem na društvenim mrežama s oznakom # IDoR2020

Uz to, ESR ohrabruje sve radiologe da pojačaju vidljivost medicinskih slika 8. novembra, tako što će biti posebno aktivni na društvenim mrežama i ne zaboravljajući da koriste hashtag # IDoR2020.

Međunarodni dan radiologije obilježava se svake godine 8. novembra. Zajednička je inicijativa ESR-a, Radiološkog društva Sjeverne Amerike (RSNA) i Američkog koledža za radiologiju (ACR), a podržavaju ga brojna međunarodna i nacionalna radiološka društva širom svijeta. Cilj IDoR-a je izgraditi veću svijest o vrijednosti koju radiologija doprinosi sigurnoj njegi pacijenta i unapređenje javnog shvatanja vitalne uloge koju radiolozi i radiološki tehničari imaju u kontinuitetu zdravstvene zaštite.

Da bi pristupili besplatnim kursevima, potrebno je otići na internet stranicu https://connect.myesr.org/, a zatim se ulogovati.