Poštovane koleginice i kolege, uvaženi članovi Udruženja radiologa Crne Gore,

s obzirom na trenutno objavljenu pandemiju COVID-19 virusa koja je već preplavila cijeli svijet uključujući i našu zemlju rukovodstvo Udruženja osjeća potrebu da izda neke smjernice / preporuke o tome kako bi se mi radiolozi kao jedna od ključnih karika zdravstvenog sistema trebali postaviti i ponašati u kriznim situacijama kojima smo trenutno ili ćemo sasvim sigurno biti izloženi u bliskoj budućnosti.


American College of Radiology je dana 11.03.2020. godine izdalo sljedeće preporuke, koje su dopunjene 22.03.2020. godine, a u vezi sa pandemijom COVID-19 :

  • CT se ne bi trebao koristiti u svrhu skrininga ili kao test prvog izbora za dijagnostikovanje COVID-19.
  • CT se treba koristiti umjereno, CT pregledi trebaju biti rezervisani za hospitalizovane, simptomatske pacijente sa specifičnim kliničkim indikacijama za CT pregled. Prije skeniranja ovakvih pacijenata potrebno je IZVESTI adekvatne procedure za suzbijanje i kontrolu infekcije / kontaminacije.
  • Radiološka odjeljenja trebaju razmotriti opciju razmještaja mobilnih radiografskih aparata u ambulantnim prostorima za izvođenje RTG pregleda torakalnih organa koji se smatraju klinički neophodnim. Površine ovih aparata se mogu lako očistiti, a i izbjegava se potreba za uvođenjem ovakvih pacijenata u radiološke prostorije i njihova moguća kontaminacija.
  • Radiolozi moraju usvojiti radiloške osnove CT prikaza COVID-19 infekcije kako bi identifikovali incidentalne abnormalnosti koje su konzistentne sa infekcijom kod pacijenata koji su izloženi CT skeniranju zbog drugih razloga.
  • (dopunjeno 22.03.2020.) Kao privremena mjera, dok ne budu dostupni širi testovi COVID-19, neke medicinske prakse zahtijevaju CT grudnog koša kako bi donijele odluku da li testirati pacijenta na COVID-19, primiti pacijenta ili pružiti drugo liječenje. American College of Radiology snažno poziva na oprez pri korištenju ovog pristupa. Normalni CT grudnog koša ne znači da osoba nema infekciju COVID-19, a abnormalni CT nije specifičan za dijagnozu COVID-19. Normalni CT nalaz ne znači da pacijent ne treba biti u karantinu ili da mu se pruži drugi klinički indikovani tretman ako je medicinski prikladno. Jasno, limitirani resursi mogu biti faktor u donošenju odluka.

Udruženje radiologa Crne Gore s obzirom na specifičnost i diverznost radioloških procedura nevezanih za tretman pacijenata sa COVID-19 preporučuje organizaciju rada u turnusima (24h radno vrijeme / 72h odmora ili 12h/24h – 12h/72h) kod svih većih Ustanova koje imaju dovoljan kapacitet da to izvedu. Cilj je redukovati kontakte među samim radiolozima kako bi se izbjegla mogućnost da veći broj kolega istovremeno završi u nekoj formi izolacije zbog infekcije ili sumnje na infekciju sa COVID-19 čime se ugrožava nesmetani rad radioloških odjeljenja.

Sa stranice www.sdms.org (Udruženje za dijagnostičku medicinsku ultrasonografiju) postavljamo link na kojem možete pogledati posljednje preporuke o smjernicama kod izvođenja UZ pregleda kod pacijenata kod kojih se sumnja ili je dokazana bolest COVID-19.

U prilogu ovog obraćanja su i Priručnik o prevenciji COVID-19 infekcije, te Uputstva o pripremanju radioloških odjeljenja kako bi se mogli nositi sa COVID-19 infekcijama.

Na kraju pored snažne vjere da smo dorasli ozbiljnosti situacije i bez sumnje da ćemo u potpunosti profesionalno odgovoriti na sve izazove koje će nam ova situacija nametnuti želimo da nam svima poželimo puno sreće i zdravlja. Znanje imamo!!!

Predsjednica Udruženja radiologa Crne Gore